subota, 24. srpnja 2010.

Ruski hrčak




Evo nešto o preslatkim ruskim hrčcima.
Ruski hrčak je jedna zaigrana i preslatka životinjica.
Prodavači u Pet Shoppovima ruske hrčke često prodavaju pod kineske. Kineski hrčci imaju repić i ima ih jako malo u RH. Neki kažu da se ruski hrčci ne vole mazit i bit u ruci ali to je netočno. Svaki se hrčak može naučiti na ruku s puno strpljivosti i upornosti. Kada nabavite hrčka, ostavite ga 2-3 dana na miru. Zatim počnite pričati s njim, a onda opet nakon par dana stavite ruku u kavez i nježno ga pomazite. I tek onda (opet nakon par dana) ga možete primiti u ruku. A ako će se u ruci osjećati uplašeno i nesigurno nježno i smireno ga vratite u kavez. Da se hrčak nauči na ruku može potrajati i 2 mjeseca, zato morate biti strpljivi.
Hrčkov kavez neka bude što veći i s malim razmakom između rešetka zato jer su ruski hrčci maleni i mogu pobjeći iz kaveza. Držanje hrčka u akvariju je najjednostavnije jer tada hrčak ne može pobjeći, ali akvarij nije baš najbolje za hrčka. Strujanje zraka je otežano, a i hrčci se vole penjati po rešetkama, a ovako im je to onemogućeno.
Prehrana im treba bit raznolika. Svaki dan mu davate kupljenu hranu za hrčke, ponekad mu možete dati mali komadić mrkve, salate i tako nekog povrća (komadići moraju biti mali, veliki komadi povrća i prečesto davanje povrća ne dolazi u obzir)! Citruse (naranča, limun..) nikako ne davati. Poslastice za hrčke je isto zabranjeno prečesto davanje. Možda će vam neki prodavači reći da hrčcima nije potrebna voda, ali je to sasvim netočno! Hrčak mora imati svježu vodu svaki dan!
Hrčak mora biti smješten na nekom mjestu gdje nema puno svijetlosti. Po ljetu je hrčku vruće i potrebno ga je staviti u neku hladnu prostoriju gdje je uvijek hlad. Možete mu stavljati hladne krpe po kavezu koje su namočene u vodi (hladne obloge). Ako je hrčku prevruće može uginuti. A kad je zima hrčka stavite u prostoriju gdje se grije (ali nikako blizu izvora topline). Ako je hrčku previše hladno isto može uginuti. I upamtite: Kada je tebi vruće i hrčku je vruće, kada je tebi hladno i hrčku je hladno.
Ruski hrčci su jako lijepe životinjice i nisu previše zahtjevne. =)

Broj komentara: 11:

  1. Jako lijepo napisano,ja imam hrčka Ronya i obožavam ga..Ruski je :) Tako je sladak..Jako lako je čistit ga,i u pravu si, nisu uopće zahtjevne.. Nevjerojatno je da su tako mali a imaju veliko srce! Ja sam jednom bila tužna i pustila sam Ronya van kaveza da se malo prošeta i on odma dođe meni na ruku i tužno me gleda..I onda počinje izvoditi gluposti,ko da me hoće usrećiti! To je predivna životinjica,al puno ljudima se gadi jer ih podsjeća na ŠTAKORE/MIŠEVE. To uopće nije točno, hrčci nemaju rep i nemaju nikakve sličnosti..osim što su glodavci i maleni su. I zamorci su isto super :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaaaakoooo ljepo napisano....Šta da kažem imam hrčka već dva tjedna zove se Gricko i jako je druželjubiv.Osim što je navečer jako aktivan i voli se penjati po granama koje sam mu stavila u keavez po danu isto jako voli izaći samnom malo van ispred kuće oko 5 sati da uhvati malo sunca. Kao što znamo hrčci su aktivni noću...Ali moj maleni obožava po danu hodati u kugli ia voli ići u svoj dvorac. Mislila sam u početku dok se nije naviknuo da će uginuti jer nije niti jeo niti pio :( . Ali sada je sve ok punooo pozdrava!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja imam Ruskog hrcka,ali nije bas druzeljubljiv :( Ja ne znam sta mu je.Kada hocu da ga uzmem on krene da skici.Kao da kaze ''Pusti me,ne trebam te''.Stvarno sam tuzna zbog toga. :'(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo ga moraš pripitomiti i nikada ga nemoj dizati na silu.Moj (ruski) hrčak je pripitomljen,ali i dalje sam dolazi na ruku jer oni ne vole kada ih se hvata.Ovisi i gdje si nabavila hrčka.Večina hrčaka iz dućana su većinom ljubomorni dok su hrčci koji su kupljeni/udomljeni od uzgajivača su druželjubivi.Uz sve to još moraš i vidjeti karakter svog hrčka.Na neke hrčke vrijedi "ne diraj,samo gledaj" i to trebaš poštovari.Nadam se da sam pomogla!Sretno!

      Izbriši
    2. Prvo ga moraš pripitomiti i nikada ga nemoj dizati na silu.Moj (ruski) hrčak je pripitomljen,ali i dalje sam dolazi na ruku jer oni ne vole kada ih se hvata.Ovisi i gdje si nabavila hrčka.Večina hrčaka iz dućana su većinom ljubomorni dok su hrčci koji su kupljeni/udomljeni od uzgajivača su druželjubivi.Uz sve to još moraš i vidjeti karakter svog hrčka.Na neke hrčke vrijedi "ne diraj,samo gledaj" i to trebaš poštovari.Nadam se da sam pomogla!Sretno!

      Izbriši
  4. bog upravo sam nabavio ruskog hrčka pa me zanima da li mogu u kavezu biti dva ista hrčka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako po vručinama može pomoć imam ga tek 3mj i sada mi jadan ležao bespomočan malo sam ga polila pošpdicala vodom i dobio se uh

      Izbriši
  5. evo danas sam jednog nabavila..presladak je čak se i nije bunio kada sam ga htjela podragati i lizao mi je prst..ha slatkica mala...

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja svog hrčka želim uzeti.Tako su slatki.i kad ga želim uzeti nekako počinje biti agresivan i pobjegne na drugu stranu

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam kupila ruskog hrcka pre 5 dana,i bijo je super,nocu aktivan igra se,i moja kcerka ga je juce izvadila iz kaveza igrala se s njim,ali sinoc nije izlazijo iz svoje kucice i ne igra se nikako.Sta bi moglo da bude ako neko znade?

    OdgovoriIzbriši